woensdag 18 december 2019

Ho, Ho, Ho, Maxima's Heldenrit

Ho, Ho, Ho, Maxima’s Helden Kerstrit

Het is zaterdagochtend tegen twaalven en samen met acht cursisten en de docent ben ik op de Mariaplaats in Utrecht geconcentreerd aan het luisteren naar het voorlezen van een van de cursisten, terwijl haar stem wordt overruled door het aanzwellende geluid van motoren, veel motoren, met daarop een Kerstman. Nee, nee, niet één maar tientallen!

Wanneer de klas even later naar buiten wordt gedirigeerd om inspiratie op te doen, ga ik op onderzoek. En ja hoor, op het plein voor de muziekschool, op het Mariaplein, staan wel honderd motoren geparkeerd. 

Wanneer ik wat nauwkeuriger kijk, blijken de motoren veelal te zijn omgekat naar de arrenslee van de Kerstman, soms zelfs compleet met Rendier geweien.
Een enkele Kerstman haalt wat dingen door elkaar, zo zie ik een motor aan de voorkant voorzien van een kerstlandschap en achterop Ernie. Ja zeker, van Sesamstraat! Op een andere motor zit achterop Ninjago lego geduldig op de terugkeer van de Kerstman te wachten.

Ik vraag me af wat hier de zin of onzin van is. Honderd Kerstmannen, Kerstvrouwen en een enkele verdwaalde Elf op een pleintje midden in het Centrum van Utrecht op een zonnige, maar waterkoude zaterdagmiddag.

De enige manier om daar achter te komen is het te vragen, dus stap ik op een Kerstman af. Hij ziet er niet direct uit om door een ringetje te halen: hij heeft geen baard, wel een naar een kant afgezakte muts, zijn pak past maar net en staat strak om zijn ronde, uitpuilende buik. Nou, dat komt dan toch maar mooi overeen met de echte Santa.

Hij vertelt graag over het gebeuren. Het gaat hier natuurlijk over het goede doel. In dit expliciete geval over het Prinses Maxima Centrum, gespecialiseerd in kinderoncologie en kinderen met kanker moet de wereld uit. Nee, niet de kinderen met kanker, maar natuurlijk wel de kinderkanker. Zij doen dit al voor het derde jaar op rij. Deze Kerstman komt met vrienden uit Heemstede, zij zijn allen vrijwilliger bij de KNRM en hebben met elkaar deze actie gekozen voor dit jaar.

Straks gaan ze gegroepeerd naar het Maxima Ziekenhuis, waar de koffie en lunch hen opwacht. Met deze actie hebben ze gelden opgehaald waarmee het Prinses Maxima Centrum wordt gesponsord. 

ARK, Utrecht
14 december 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten