vrijdag 9 mei 2014

Ons sloepje een bedreiging voor de leefomgeving



Vanmorgen vond ik een indrukwekkende enveloppe met het Nederlandse Wapen afkomstig van de Provincie Utrecht op de deurmat. De brief herinnert aan een bezoek van een dame en heer enige tijd geleden, beiden toezichthouder van de provincie Utrecht, ook wel Buitengewone OpsporingsAmbtenaren, kortweg BOA’s genoemd. Zij hadden de plicht ons adres te controleren of deze wel voldoet aan de wettelijke verplichtingen op grond van de Landschapsverordening Provincie Utrecht 2011, hierna Lsv.

Dit klinkt als een serieuze aangelegenheid. Er is sprake van een heuse overtreding. Nee! Ze hebben in onze eigen haven op ons eigen terrein een te groot vaartuig aangetroffen! “Het gaat om een vaartuig van het type sloep, met een lengte van 10,30 meter.” Daarmee overtreden wij artikel 17 van de Lsv (u weet nog wel, de Landschapsverordening). In dit artikel is bepaald dat “het verboden is als gebruiker van een vaartuig of ander voorwerp (?), niet zijnde een woonschip, dat vaartuig of voorwerp (een onderzeeër wellicht?) ligplaats te laten nemen, te ankeren, of af te meren of anderszins in, op of vlak boven (?) een water te plaatsen op andere plaatsen dan aangegeven met een van de verkeerstekens E.5 tot en met E.7.1. van bijlage 7 bij het Binnenvaartpolitiereglement en bijlage 7 van het Rijnvaartpolitiereglement.” 

Sinds 1990 wonen wij op dit perceel, waarop o.a. een tweetal havens. De grootste en oudste haven meet ongeveer 14.00 x 6.00 meter en in deze haven ligt sinds jaar en dag een fraaie Jan van Gent kajuitsloep. En dit nu is het gewraakte vaartuig, de verboden vrucht van onze arbeid waarmee we ’s avonds met maximaal 5 km. per uur rustig de Hollandse IJssel afvaren om met de kleinkinderen in het stadje een ijsje te gaan halen. Wij dienen “deze overtreding ongedaan te maken door het recreatievaartuig te verwijderen en verwijderd te houden voor 1 december 2013”. Dit op straffe van strafrechtelijk optreden door de BOA’s en de politie!

Dus als ik het goed heb begrepen, moeten wij onze sloep op Marktplaats zetten of omruilen voor 1 open vaartuig van ten hoogste zeven meter lengte. Deze is volgens de brief vrijgesteld van het verbod, met geloof ik ook nog de klemtoon op 1! Dus twee bootjes is ook verboden. Hoezo in vrijheid leven?

Bezwaar maken kan niet. Ik word verwezen naar de brochure ‘De provincie als beschermer van de leefomgeving’. Is het niet ongelooflijk cynisch? Onze sloep als bedreiging van de leefomgeving. We moesten maar niet vergeten de kanonnen eruit te halen voordat onze sloep de winterstalling in gaat.

2 opmerkingen:

  1. Is hier geen sprake van een procedure fout???
    "......te verwijderen en verwijderd te houden voor 1 december 2013!!!!!"

    BeantwoordenVerwijderen
  2. leuke column Anne, goed geschreven

    BeantwoordenVerwijderen